Dieta wegetariańska jest indywidualnym wyborem wielu z nas. Niezależnie od tego czy podjęliśmy taką decyzję żywieniową ze względów zdrowotnych, światopoglądowych czy też moralnych – ważne aby wspomagać swój organizm innymi produktami, które wzmacniają i odżywiają nasz organizm. Jakie pożywienie powinno znaleźć się w diecie każdego wegetarianina? Oto kilka propozycji:

Produkty sojowe

Choć soja bywa nieco kontrowersyjną rośliną – wciąż znajduje się w czołówce produktów, które dostarczają wegetarianom sporo białka. Soja nie zastąpi mięsa jednak pomoże wzmocnić ciało i zbudować zdrowe mięśnie. Produkty sojowe są bardzo urozmaicone (https://www.bee.pl/t/produkty-sojowe) i mogą mieć postać makaronu sojowego, kotletów sojowych, popularnego “serka wegetariańskiego o nazwie tofu lub napoju, mleka oraz deserów i jogurtów. Produkty sojowe to także parówki, placki, pasztety i majonezy. Warto jednak pamiętać aby nie przesadzać ze spożywaniem tych produktów!

Orzechy i suszone owoce

Orzechy mają sporo białka i są źródłem zdrowych tłuszczów i kwasów oraz witamin. Przegryzaj więc orzeszki ziemne, migdały, orzechy włoskie lub laskowe. Doskonałą propozycją są także orzechy makadamia, piniowe oraz ukochane przez wszystkich pistacje. Podczas przyrządzania śniadań lub przekąsek pamiętaj o daktylach, figach, rodzynkach oraz suszonej żurawinie! Możesz także samodzielnie suszyć jabłka lub inne owoce!

Nasiona strączkowe

Fasola, groszek, ciecierzyca, soczewica i wspomniana wyżej soja to prawdziwe skarby każdego wegetarianina. Można z nich przyrządzić kotlety, zupy, pasty, hummus, placki, makaron oraz wiele innych potraw, które smakują obłędnie i dostarczają białka oraz niezbędnych witamin. Nasiona można przygotowywać samodzielnie poprzez ich uprzednie moczenie i gotowanie lub używać wariantów w puszkach, których można szybko użyć do sałatki lub pasty.

Nabiał

Wegetarianie w przeciwieństwie do wegan jedzą nabiał. Choć nie zastąpi on mięsa – pomoże w dostarczaniu do organizmu białka oraz bardzo wartościowego wapnia. Sery, twarogi oraz jajka dostarczą energii i nasycą na cały dzień! Jeśli jesteś w grupie alergików – postaw na nabiał bez laktozy, który także jest smaczny i dostarcza niezbędnych składników!

Nasiona, pestki i oleje roślinne

Spożywaj także nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane. Możesz produkować z nich sos pesto, posypywać nimi sushi i sałatki oraz stosować jako dodatek do jogurtów, deserów i innych dań takich jak warzywne zupy krem! Pamiętaj o olejach z pierwszego tłoczenia!

Food obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com
Produkty sojowe Tags: